zondag 6 mei 2007

De vrije wereldhandel


Ik woon aan de rand van een klein dorpje, in een doodlopende straat waar nog geen tien huizen staan. Een zwartbruine, blitse bestelwagen van UPS voor de deur valt dus echt wel op. Uit het laadruim kwam mijn langverwachte pakje te voorschijn. Een grote rechthoekige kartonnen doos van Gleim. Mijn 'PPL Training Kit' is gearriveerd! Amper drie werkdagen deed de doos erover om van Gainesville, Florida tot in Oplinter, Belgium te raken. Lang leve de 24-uurs economie! Dat ik 50 euro extra douanekosten moest ophoesten, nemen we er dan maar even bij.

Ik moet terugdenken aan de ochtend van 6 december, vele jaren geleden. Toen ik als kleine jongen eindelijk de woonkamer in mocht en de spullen vond die Sinterklaas had achtergelaten. Net als toen kan de verpakking er niet snel genoeg af. Net als toen wil ik het materiaal ruiken en tussen mijn vingers voelen. Aan de zijkant van het pakket staat in grote letters: This box contains everything you need to learn to fly! (* Airplane and instructor not included). Die Amerikanen toch, zich beschermend tegen halve zolen die Gleim mogelijk voor de rechter zouden dagen wegens foute informatie. En nog gelijk krijgen ook ...

In de eenvoudige doos zit een grote stapel boeken, een plotter, flight computer, draagtas en CD-Rom. Als de eerste opwinding voorbij is, sijpelt het besef binnen dat al die boeken ingestudeerd moeten worden. Zoals het speelgoed van de Sint al na enkele dagen werkloos in een hoekje lag, zo worden die glimmende boeken plots een stuk minder interessant
.

Geen opmerkingen: