donderdag 26 juli 2007

OPLEIDING: Witloofrolletje met ham en kaassaus

Of ik weet hoe je witloofrolletjes met ham en kaassaus klaarmaakt, wilde Bob weten. Dat weet ik. Het is een van de evergreens op mijn kooklijstje thuis.

"Het zit zo", begon mijn landgenoot. "Morgen vertrek ik uit Crystal River en Tom en Gudi hebben me vanavond bij hen thuis uitgenodigd om te komen eten. Ze willen jou trouwens ook uitnodigen en daarom had ik voorgesteld om een typisch Belgisch gerecht te maken. Het snelste wat ik kon bedenken was witloof met ham en kaas. Maareuh, ik weet niet precies hoe je daaraan begint..."

En zo komt het dus dat ik vanavond in de keuken van Tom en Gudi een romige kaassaus sta te bereiden, terwijl Bob de stronkjes witloof gaar kookt. Gudi assisteert ons met potten en pannen terwijl Tom het aperitief inschenkt en een van zijn vele verhalen vertelt. Beeld je dit even in: Ik sta te kokkerellen in de keuken van de manager van mijn vliegschool, iets wat ondenkbaar is bij alle andere grote scholen die Florida rijk is. Ik hou van de persoonlijke en kleinschalige aanpak hier in Crystal River. Het schooltje heeft een beperkt aantal studenten, ook veel locals. Iedereen kent je naam (van baas tot onderhoudsploeg) en zegt altijd vriendelijk goedendag. Er is altijd wel iemand om een babbeltje mee te slaan in de zithoek.

En de witloof? Dat was een gigantisch succes. We hadden zoveel gemaakt dat Gudi ons een tupperware potje meegeeft met de restjes. Iets voor middernacht brengt Tom ons met de wagen terug naar de Rookery. Dit was een onvergetelijke avond.

Geen opmerkingen: