zaterdag 11 augustus 2007

OPLEIDING: Close encounter at night

De tweede keer nachtvliegen werd een zeer memorabele gebeurtenis. Van zodra het donker was, stegen we op voor een cross country vlucht naar Gainesville, een klein uurtje vliegen. Halverwege glijden we over een groot bossig gebied en is het pikdonker onder en naast het toestel, best griezelig. Ik probeer me in te beelden wat er gebeurt als de motor het nu begeeft. Jerry doet de landing zelf op instrumenten omdat er wolken hangen en hij (terecht) geen enkele risico wil nemen.

Op het einde van de terugvlucht, als we het circuit van Crystal River indraaien, horen we op de radio een andere toestel dat ook wil landen. Wij maken ons klaar voor de landing op runway 09, de andere piloot kondigt zich aan voor 27. Met andere woorden, we vliegen recht op elkaar af! De automatische weercomputer van de luchthaven raadt nochtans 09 aan en in principe volg je het eerste toestel dat in het circuit zit (wij dus). Jerry neemt de radio over: "Other aircarft ... we are using runway niner".
Ondertussen zien we in de verte het licht van het andere toestel, op een ramkoers met ons.
"Other aircarft ... use runway niner" herhaalt Jerry, dit keer wat vastberadener.
Nog steeds geen reactie en het begint nu spannend te worden. Een van ons moet wijken, anders landen we allebei recht tegenover elkaar en botsen we ergens in het midden van de baan. Dan heeft Jerry er genoeg van: "Other aircraft ... abort your landing and use runway niner. NOW!!"
In een flits draait het andere toestel weg van de baan en verdwijnt het in de nacht.
Jerry en ik zitten vol adrenaline ondertussen en als we terug op de grond staan, praten we na over dit incident. "Zo zie je maar dat je vanalles kan tegenkomen", vat mijn instructeur samen. "Je moet altijd klaar zijn om te improviseren en vergissingen van anderen op te vangen. Als hij niet had uitgeweken, hadden wij uiteindelijk moeten weg draaien, en ook dat moet je mentaal al voorbereiden. Altijd een stapje vooruit denken dus..."
Mm, we hebben onze portie opwinding wel gehad voor vandaag. Het was een leerrijke dag die me doet inzien dat je altijd op je hoede moet zijn. Zeker 's nachts.

Geen opmerkingen: