maandag 15 oktober 2007

Airmiles sparen

Heugelijk nieuws! Ik heb ondertussen meer dan 22.000 airmiles verzameld bij Brussels Airlines, goed voor een gratis heen- en terugvlucht naar een bestemming ergens in Europa.

Airmiles, het blijft een fascinerende wereld. Volgens Insider Flyer Magazine, het maandblad van de Amerikaanse vliegmijlgoeroe Randy Petersen, zijn er in de wereld liefst 163 miljoen mensen die airmiles verzamelen. Elke zichzelf respecterende luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen programma. Exact 25 jaar nadat American Airlines in 1981 het allereerste frequent-flyer-programma in de luchtvaart lanceerde zijn er tussen de 120 en 160 programma's. Ondertussen zouden wereldwijd voor 14.000 miljard mijlen uitstaan, totale waarde om en bij 500 miljard euro. Voor sommige mensen is het verzamelen van vliegmijlen een obsessie. Vooral in de VS is een grote groep mijlenjagers ontstaan, beter bekend als mileage hunters. Deze frequente vliegers boeken vluchten met als enige doel zo snel mogelijk zo veel mijlen op te sparen. Ze kiezen vluchten die weinig kosten en veel mijlen opleveren. De bestemming is vaak volstrekt onbelangrijk, als ze hun mijlen maar kunnen bijschrijven.

Er zijn verschillende manieren om je frequent flyer rekening te spijzen met airmiles. De meest eenvoudige is natuurlijk vliegen. Elke vlucht levert je hoe dan ook een aantal mijlen op. Maar dat is lang niet alles. Luchtvaartmaatschappijen sluiten akkoorden met andere grote commerciële namen. Zo heeft Brussels Airlines deals met Avis, Holiday Inn of Proximus. Een auto huren, op hotel gaan of mobiel bellen levert je extra miles op. Bovendien zijn de frequent flyer programma’s vaak gekoppeld aan spaarprogramma’s uit andere sectoren. De grote supermarktketens hebben hun eigen getrouwheidssystemen en daar gespaarde punten kan je laten omzetten naar airmiles. Tanken bij Q8 levert
Delhaize Plus Punten op. Een volle bak bij Shell zorgt voor ettelijke Happy Days punten. Die punten kan je dan weer omvormen tot airmiles. Op die manier ontstaat een uitgebreid netwerk van winkels en plaatsen waar je rustig kan bouwen aan een aardig saldo vliegmijlen. Nog een andere manier is een frequent flyer kredietkaart aanvragen. In de meeste gevallen is de regel: 1 uitgegeven euro = 1 airmile. Kleding kopen, de parking betalen, een etentje met vrienden, .. de mijlen tikken ongemerkt aan. En vliegtickets betaald met je kredietkaart leveren meestal dubbele punten op.

Het zwakke punt is natuurlijk dat de winkels/benzinestation die airmiles aanbieden net een tikkeltje duurder zijn dan keten waar je geen airmiles kan scoren. Na een jaartje tanken bij (het dure) Total heb je weliswaar een vlucht maar door de meerkost van al die benzine kan je die nauwelijks gratis noemen. Idem dito voor de kredietkaarten. Zo’n dingen zijn uiteraard niet gratis. Een
American Express kaart van Brussels Airlines kost je bijvoorbeeld 40 euro per jaar. Na drie jaar netjes mijlen sparen heb je met wat geluk een gratis vlucht, maar ondertussen ook ben je ook 120 euro aan jaarbijdrages kwijt. En laat dat nu net de goedkoopste vlucht van Brussels Airlines wezen.

Bekijk het eens en bepaal zelf of het sop de kolen waard is. En met wat geluk ga je Paul Thomas Anderson achterna. Die ingenieur ontdekte een fout in een promotie-actie van een puddingmerk. Hij kocht voor drieduizend dollar puddingen en kreeg meer dan een miljoen frequent flyer miles cadeau, zodat hij voor de rest van zijn leven gratis kon vliegen.

Geen opmerkingen: