dinsdag 9 oktober 2007

De Grote Leger Show

Toen ik vanmiddag naar kantoor reed, passeerde op de rechterrijstrook van de E40 een lange sliert militaire voertuigen. Een tiental groene bussen van het leger en zeker 20 open jeeps met grote en geladen (!) machinegeweren schuifelden tegen 70 km/u richting Brussel. Ik dacht heel even dat Vlaanderen z’n onafhankelijkheid had uitgeroepen en het leger de hoofdstad gewapenderhand binnentrok om de eenheid van het land veilig te stellen. Maar op Radio 1 jengelde Bruce Springsteen ongegeneerd verder en was er geen sprake van nieuwsflitsen of paniek. Ik vermoed dat het iets te maken heeft met de grote militaire oefening die het leger deze week organiseert op verschillende plaatsen in het land.

Ook de luchthaven van Deurne kreeg een rol in De Grote Leger Show. Tijdens een evacuatieoefening landden er acht C-130 transportvliegtuigen om paracommando's af te zetten. Behalve de luchthaven van Deurne, zal ook de militaire luchthaven van Zoersel een belangrijke rol spelen in de oefening. De training duurt nog tot vrijdag. Nu krijgt de NOTAM die ik enkele dagen geleden te zien kreeg al meer zin.

EBBR-B1733/07
A) EBZR ZOERSEL OOSTMALLE
B) 2007 Oct 09 03:45 C) 2007 Oct 12 14:00 EST
E) TEMPO CTR ACT FOR EXERC -ACTIVE TRIP 07-
(…) AD CONTROL SERVICE ( MOBILE TWR -NO RADAR- TACAN BZR CH54X)
CLASS C 4500FT AMSL TMA 4 EBBR EXCLUDED (LOWER LIMIT 2500FT AMSL)
IFR/VFR FREQ TWR 122.500MHZ
PART OF HTA09 CLSD WITHIN CTR LIMITS.NON-PARTICIPATING ACFT
STRICTLY FORBIDDEN. TEMPO CTR ACTIVATION CAN BE CHECKED WITH BELGA RADAR/INFO OR BRUSSELS FIC

3 opmerkingen:

Rob zei

En jij kunt uit een rijdende auto zien of zo'n machine geweer geladen is? ;-)

Wel grappig om op deze wijze bevestiging te krijgen voor het geen je in een NOTAM hebt gezien!

Grtz

Rob

www.vliegop.nl

Lode zei

Uit dat geweer bengelde een dikke sliert gouden kogels dus ik veronderstel dat zoiets dan geladen is? Gewoon de trekker overhalen en die dingen fluiten je rond de oren!

Anonymous zei

Je hoeft niet bang te zijn, ze mogen toch niet schieten, Flahaut zijn geld is op!
Peter