dinsdag 16 oktober 2007

De 'harde licentie'

Vanochtend post uit Amerika in de brievenbus. Een dunne omslag met in grote letters 'US GOUVERNEMENT - OFFICIAL MAIL'. Mijn hart maakte even een sprongetje. Zou dit zijn wat ik dacht dat het was? Het tere papier bleek geen partij voor m'n haastige vingers en al gauw had ik de officiële brief uit Washington in m'n handen. Bovenaan het logo van de FAA, dan wat uitleg (Congratulations) en helemaal onderaan datgene waar ik al twee maanden op wacht: mijn definitieve vlieglicentie.

Dat befaamde brevet ziet eruit als een blitse kredietkaart. Het is een klein en dun blauwgroen kaartje met een zilver hologramlogo. Op de kaart staat mijn naam en adres, licentienummer en type (PPL). Net als bij een kredietkaart moet je achteraan je handtekening zetten. Dit kleinood geeft me - samen met een geldig medisch attest - het recht om overal ter wereld Amerikaanse vliegtuigen te besturen.

Meteen na een geslaagd praktisch examen krijg je een voorlopige papieren licentie, goed voor 120 dagen. Maar waar elke nieuwbakken piloot natuurlijk op wacht is de 'harde licentie', de befaamde brief van de FAA die ik net open maakte. Mijn vriendin ziet me gloeien van trots en vraag laconiek: "Ben je blij met je kaartje?"
Wel ja, ik ben blij met m'n kaartje...

1 opmerking:

Rob zei

He Lode,

Je had dan al wel een tijdelijk brevet, maar het echte papiertje is natuurlijk ook wel een felicitatie waard.

Gefeliciteerd!!

Grtz

Rob

www.vliegop.nl