dinsdag 13 november 2007

Het wassende water

‘In de toekomst zullen conflicten in de wereld niet meer draaien over olie, maar over water.’
Wijze woorden van geleerde mensen. Wel, onze redactie is momenteel een klein beetje de toekomstige wereld. Er woedt namelijk een discussie over het water in de toiletten.

Que?

Bij de gloednieuwe studio’s en kantoren die we sinds juni betrekken, horen ook nagelnieuwe toiletten. Op de kranen aan de wastafels moet je even drukken om het water te laten stromen. Het is een feit dat het water wel erg lang bleef lopen als je je handen wast. Die verspilling werd maandagochtend gesignaleerd door een ecologisch bewuste collega, laten we haar Lies noemen. Lies riep in een zeer ernstige mail de bevoegde dienst op om wat te doen aan het overdreven wassende water, de voltallige redactie stond in cc.

‘De bevoegde dienst’ heet in dit geval Jan en die bleef niet bij de pakken zitten. Met in het achterhoofd doembeelden van onder gelopen polderdorpen en afbrekende ijskappen, paste hij de watertoevoer van elke kraan in dit gebouw aan. Nu moet u weten, we spreken hier al gauw over een kraan of 30!

De volgende dag, vandaag dus, een schitterende mail van collega L. in ieders postbus. L. is naast journalist ook gewaardeerd auteur van boeken en uitmuntende columns op z’n blog. Ik laat u even meelezen.

Jan,
Ik vertegenwoordig een consortium van 89 geregelde toiletbezoekers. De overgrote meerderheid van die sanitaire cliënten wast ook zijn handen na de grote of kleine boodschap (ik kan niet instaan voor K. en nog enkelen die ik hier niet kan noemen). Namens dit consortium wens ik dan ook heftig te protesteren tegen de rantsoenering van het kraantjeswater. Het is te weinig!
En dan wens ik nog niet eens de aandacht te vestigen op de wat oudere collega’s die met een sputterende prostaat door het leven moeten gaan en nu beperkt worden in hun manuele hygiëne. Dit heeft ook een weerslag op alle andere collega’s van de nieuwsdienst, vooral die van de radionieuwsdienst, waar het vreemde gebruik van handen schudden nog steeds in zwang is.

Het is niet in se fout om een luisterend oor te lenen aan de verzuchtingen van Lies. Het is evenwel een grove vergissing om er een gunstig gevolg aan te geven.

Vriendelijke groet,

L.
Namens 89 grootverbruikers

Geen opmerkingen: