maandag 23 juni 2008

Slovenië - Luchthavens

Nog snel iets over Slovenië. Er lagen twee interessante luchthavens op mijn route. Mijn vrouw en dochter weten ondertussen dat ze me dan heel even kwijt zijn en dat ‘pappa vliegtuigen wil bekijken’.

Ljubljana-Brnik (LJLJ) is de belangrijkste luchthaven van Slovenië, al doet de weg erheen iets anders vermoeden. Een bescheiden tweebaansweg door de velden leidt je naar wat sterk lijkt op hoe de luchthaven van Charleroi er tot voor kort uitzag, voor de opening van de nieuwe gebouwen. Een kleine terminal met inderhaast bijgebouwde parkings en wat kantoortjes voor autoverhuurders, douane en vliegmaatschappijen. De infrastructuur van Ljubljana hoeft echter niet onder te doen voor andere Europese velden: een eigen VOR (je ziet de radiozender duidelijk liggen langs de weg), alle mogelijke IFR procedures, Tower en Approach frequenties en een startbaan van 3300 meter.

De tweede bezochte luchthaven is die van Portoroz (LJPZ), aan de Sloveense kust. De 1200 lange strook asfalt geeft uit op de prachtige baai. Links ligt Kroatië, aan de rechterkant zie je Italië liggen. LJPZ is een bescheiden veld dat vooral mikt op zakenreizigers, chartervluchten en sportvliegers. De stad Portoroz zelf is trouwens een buitenbeentje, het wilde westen noemt de Lonely Planet deze plek. Een soort would-be Nice vol hoogbouw, casino’s en chique winkels. Maar best leuk om hier een dagje aan het strand te slijten. Goedkoper in elk geval dan Nice, dat kan ik u verzekeren!

Onwillekeurig begin je toch meteen plannen te maken om hier ooit zelf eens heen te vliegen. Met de auto naar Slovenië rijden duurt 12 uur. Met een gemiddeld sportvliegtuigje kan dat op 4,5 uur. Helaas moet je wel de Alpen over! De kortste route van Antwerpen naar Portoroz bijvoorbeeld stuurt je over bergen met pieken tot 9.400 voet (zie grafiek). Gesteld dat de condities optimaal zijn en je tot 11.500 voet zou kunnen klimmen, dan nog heb je maar 700 meter marge tussen het vliegtuig en de massieve toppen. Je mag er niet aan denken wat er gebeurt als je enige motor er dan de brui aan geeft.

Geen opmerkingen: