zondag 1 juni 2008

Weekendje Oostende

Net een weekendje Oostende achter de rug. Vrijdagavond meteen na het werk nog naar de koningin der badsteden gereden en zondagavond laat terug thuis. Het was heerlijk om nog eens 'weg' te zijn. In een ander bed slapen, aan een andere tafel eten en even uit de vertrouwde omgeving stappen, een mens heeft dat nodig. Ik heb dat nodig. En mijn vrouw en dochter ook. Gemma maakte voor de tweede keer in haar nog jonge leventje kennis met het concept 'zee'. De eerste keer was vorige zomer in Florida maar toen besefte ze amper wat haar overkwam. Nu (20 graden frisser overigens) keek ze geïnteresseerd naar de schuimende golven die een spelletje met haar leken te spelen. Op blote voeten in het zand voelde nog wat onwennig, maar onze meid leert snel. Na enkele keren oefenen, staarde ze uit het raam van het appartement en riep ze: "zee!". Bij het zien van de ferries tussen Oostende en Engeland kraaide Gemma telkens weer vrolijk: "boot!"

Ik kon het niet laten om even langs de luchthaven van Oostende (EBOS) te passeren. Die ligt op amper 2 km van het centrum, pal achter de zeedijk. Ik was verrast door de omvang het het complex. Er was net een Boeing van Jetair geland en het toestel werd klaar gemaakt om opnieuw te vertrekken. Een uu
rtje later zou een andere vlucht richting Spanje gaan en op het scherm in de vertrekhal kondigde zich nog een andere vlucht aan. De vertrekhal is een grote open ruimte en oogt wat verouderd. Zo zag de oude terminal van Zaventem eruit, voor de nieuw vertrekruimte midden jaren '90 opende. Heel erg 'seventies' allemaal. Vanuit de grote cafetaria in het gebouw heb je zicht op de tarmac, maar ik zie voorlopig nergens een ingang voor privé piloten.
Na wat zoeken vind ik buiten dan toch de 'General Aviation' ingang, aan een bijgebouw naast de vertrekhal. Bij een deur met een camera en bel hangt een bord met de opties: navigatie - meteo - briefing room. Bingo! Maar omdat ik mijn licentie niet bij heb en me op geen enkele manier kan identificeren als piloot, doe ik geen poging om binnen te raken.

Diezelfde avond spreek ik met Myriam af dat we nog deze zomer eens op Oostende vliegen voor een dagtrip. Het schijnt een gewoonte te zijn dat het landingsgeld tijdens de zomermaanden gehalveerd wordt. 15 euro in plaats van de standaard (en heftige) 30 euro. Hoe dan ook eens navragen!

Geen opmerkingen: