dinsdag 29 juli 2008

Oshkosh Air Venture

Genoeg over Farnborough. Gisteren opende namelijk de allergrootste luchtshow ter wereld: The Oshkosh Air Venture, the world’s greatest aviation celebration.

Oshkosh is een onbeduidend plaatsje in de Amerikaanse staat Wisconsin, maar je vindt geen sportvlieger ter wereld waarvan het hart niet sneller gaat kloppen bij het horen van de naam. Elke jaar doen meer 15.000 (!) toestellen de show aan. Heel veel demonstratietoestellen en grote kisten uiteraard, maar nog veel meer gewone, eenmotorige vliegtuigjes bestuurd door toeschouwers die zelf naar de show komen vliegen.

Op eigen houtje naar Wittman Regional Airport vliegen is geen sinecure. De NOTAM die specifiek voor dit jaarlijks terugkerende evenement wordt gepubliceerd, vormt een studie op zich. De verkeerstoren van Oshkosh is in die week de drukste toren ter wereld. En om die enorme stroom met vliegtuigen goed te begeleiden zijn in- en uitvliegroutes gedetailleerd beschreven en in procedures gevat. Er wordt geadviseerd voldoende brandstof te tanken, want een uur ‘on hold’ hangen is geen uitzondering. Op de vier betonnen banen landen soms tien toestellen tegelijkertijd, uren aan een stuk.

Er is te veel te zien om op te noemen. Wie interesse heeft, kan terecht op de website. Toch nog snel dit: gedurende de zeven dagen show houdt een speciaal radiostation je op de hoogte. En tijdens de eerste dag kwam een Boeing Dreamlifter langs. Van deze aangepaste 747-400 zijn er maar drie gemaakt. Een gigantisch vrachtvliegtuig, het grootste ter wereld in zijn soort.

Geen opmerkingen: