dinsdag 9 september 2008

AWACS boven Tienen

Op deze mooie nazomerdag barstte de lucht van de activiteit: zenuwachtige insecten op zoek naar iets lekkers, vers gemaakte spinnenwebben tussen de bomen, blaadjes van de berk in de tuin, nu en dan een verloren wolkje én een laag overvliegend AWACS toestel. Ik herkende meteen het typische geluid van een traag en laag vliegende jetmotor. Pal boven ons dak schoof een prachtige grijswitte AWACS Boeing voorbij. Ik schat niet hoger dan 1500 voet (500m). Indrukwekkend zicht dat zelfs de buren even verbaasd omhoog deed kijken.


De naam AWACS zegt u misschien weinig maar u hebt vast wel eens een foto gezien van dit opmerkelijke toestel. Eigenlijk gaat het om een aangepaste Boeing 707 waarvan de ramen zijn verwijderd en bovenaan de romp zo'n grote ronde schijf plakt, de radar zelf. Het toestel is een vitaal onderdeel bij militaire grondoperaties. Het scant de omgeving en kan gedetailleerde beelden maken van troepenbewegingen of vijandelijke posities. Da NAVO heeft er een tiental in dienst en die zijn allemaal gestationeerd op de basis van Geilenkirchen, Duitsland.

Even later kreeg ik hetzelfde beeld nog eens te zien, dit keer in de andere richting en iets zuidelijker. Toeval wil dat ik op dat moment naar Tienen Centrum moest en ook daar zag ik de witte vogel nog enkele keren traag en laag passeren, tot consternatie van sommige mensen in de straat. Zo te zien was de AWACS aan een oefenrondje bezig binnen de CTR van Beauvechain/Tienen. Rond de militaire luchtmachtbasis van Beauvechain en het semi-militaire vliegveld van Tienen ligt in de week een beveiligde zone die tot 2500 voet reikt. In dat stukje luchtruim mogen dan alleen militaire toestellen. Ideaal dus om de radar even te testen en wat te dollen met een toestel van ettelijke miljoenen euro's.

Geen opmerkingen: