maandag 15 september 2008

Landen: 108 euro

De mensen achter het navigatieloket op de luchthaven van Antwerpen zijn meestal wel in voor een babbeltje. Je betaalt er onder meer het landingsgeld na elke vlucht en precies daarover ging het gesprek afgelopen donderdag.

Dat er veel verschil is tussen luchthavens, was te horen, zelfs binnen België. Dat Frankrijk het goedkoopste land is om je kist aan de grond te zetten. Dat Antwerpen eerder een dure luchthaven is voor bezoekende toestellen en dat Nederland de kroon spant als het om landingsgeld gaat. De man aan de andere kant van het bureel toonde me een factuur van een piloot die onlangs een recreatief tripje naar Eindhoven (EHEH) had gemaakt. Het basisbedrag voor een eenmalige landing bedroeg 73 euro. Tegenpruttelen had geen zin, want dan had hij vooraf de tarieven maar moeten opzoeken, werd hem verteld. Klopt natuurlijk, maar toch. Toen hij weer wilde vertrekken bleek er nog een 'handling fee' te bestaan. Na de landing was de piloot opgehaald door een wagentje en werden een aantal administratieve zaken netjes voor hem geregeld. Die ‘handling’ was te nemen of te nemen. Verplicht 35 euro extra op te hoesten!

Kortom, de brave man heeft 108 euro betaald om zijn wielen even aan de grond te mogen zetten in Eindhoven. Als je komt aankachelen met een dikke Airbus of een volgeladen Boeing, dan mag het uiteraard wat kosten, akkoord. Maar het toestel van deze onfortuinlijke piloot was een PA-28, een eenmotorige Piper Cherokee. Ik heb sterke vermoedens dat lokale spotters dat toestel nooit meer te zien krijgen op Eindhoven Airport.

Geen opmerkingen: