zondag 12 oktober 2008

FAQ: Met welke toestellen mag je vliegen?

Ik heb wat in vakjargon een PPL (SEL) heet: een Private Pilot License (Single Engine Land). In mensentaal: ik mag met eenmotorige (land)toestellen vliegen en zonder er geld voor te krijgen (Private). In de praktijk vlieg ik met een Grumman Cheetah AA5A (zie foto). In de VS heb ik leren vliegen op een Cessna 172 en ik heb ook ervaring met een Cessna 152 (de kleinere zus van de C172).

Om met een meermotorig toestel te vliegen, moet ik extra les krijgen, maar geen extra examen afleggen. Dat heet een rating. Hetzelfde geldt voor toestelle met een jetmotor. Geen extra examen, wel extra les. Gevolg: Als ik voor privé doeleinden met een Boeing 737 wil vliegen, moet ik extra lessen volgen (véél extra lessen), maar geen extra examen doen. Dat extra examen is enkel nodig als ik voor de centen wil gaan vliegen. Got it?

Hoeveel mensen mag ik dan vervoeren? Da's voor morgen ...

Geen opmerkingen: