zondag 16 november 2008

FLORIDA '08: Crystal River Revisited

Hoog op mijn verlanglijstje stond een vlucht naar Crystal River (KCGC), de plaats waar ik in de zomer van 2007 mijn opleiding volgde. Even leek het weer een spelbreker te zijn. Een krachtig koudefront trok vannacht over Florida en kelderde de temperatuur van 30 naar 18 graden. De wind draaide helemaal naar het noorden en blies stevig door (15 knopen). Gelukkig ging de wind tegen de middag wat liggen en klaarde het ook helemaal op.

Om 13u30 stijg ik op van KPIE en ik mag meteen doorstijgen naar 3500 voet, pal in Klasse B/Tampa airspace. Het voordeel van zo'n koudefront is de fantastische zichtbaarheid. Links van mij de Golf van Mexico, rechts de gigantische runways van Tampa International. Indrukwekkend zicht! Na enkele mijlen mag ik mijn zin doen van de luchtverkeersleider:

"22V, cleared direct to Crystal River". De rest van het traject gebruik ik Highway 19 als leiddraad. Die gaat van Tampa naar Crystal River en ligt pal naast de luchthaven. De wind recht op de neus verlaagt mijn grondsnelheid tot 85 knopen waardoor ik bijna 45 minuten vlieg tot KCGC.

Heerlijk om daar terug te zijn overigens. Landen en taxieën op Crystal River Airport brengt heel wat herinneringen terug. Ik loop nog even rond het toestel waar ik mijn examen in aflegde, Cessna N737KS. Fijn ook om Tom Davis terug te zien, eigenaar/mentor/hoofdinstructeur van
de school. 81 jaar ondertussen maar nog altijd even monter!

Rond 15u30 dan maar weer omhoog en na 4 touch & go's op KCGC koers terug naar St. Pete. Dit keer volg ik de kustlijn. Het eerste deel bestaat die uit moerassen en meanderende riviertjes. Heel veel groen en mooie natuur. Waar de steden terug beginnen, duiken de witte stranden op. Voor ik me aanmeld bij de toren maak ik nog even een omweg via ons vakantiehuisje aan het strand van Indian Rocks Beach. Op het terras staan mijn meisjes naar papa-piloot te zwaaien. De route naar het vliegveld gaat via de bekende stranden van Clearwater. Veel hoogbouw, ontelbare zwembaden, mondaine stranden en palmbomen. Dit doet me denken aan de generiek van 'CSI:Miami'.

Zondagavond en kalm op KPIE dus de toren geeft me op 4 mijl van de baan al volgende boodschap: "Proceed to final runway 35R, cleared to land." Op de grond moet ik even wachten voor een bijzonder toestel waarbij de twee schroefmotoren achterwaarts op de vleugel zitten.
Spezjoal! Ik heb mijn zondagnamiddag doorgebracht boven de uitgestrekte vlaktes van Florida, de zon zien ondergaan in de Golf van Mexico en de golven zien breken op de stranden van Clearwater..
I am one lucky guy...

2 opmerkingen:

Gunther zei

Wow, chique foto's! Toevallig niet in de buurt van Dry Tortugas NP (http://www.nps.gov/drto) geweest? Wij zijn er ooit met een watervliegtuig geland, vertrokken vanuit Key West op de luchthaven en geland op het water naast Dry Tortugas. Fantastische ervaring!

Lode zei

Nee, niet geweest. Maar ziet er geweldig uit. Ik zet het op mijn TO DO lijst!!