woensdag 5 november 2008

"All men are created equal"

Barack Obama legt op 20 januari de eed af als 44e president van de Verenigde Staten. Opluchting troef in Europa. Daarover wil ik even dit zeggen.

Wij Europeanen doen wel eens meewarig over de VS. De inwoners zijn oppervlakkig en dom, het land is gedoemd om ten onder te gaan, de democratie uitgehold. Kan allemaal best zijn, maar feit is wel dat ze net een zwarte man van eenvoudige komaf en allochtone roots tot staatshoofd hebben verkozen. Ik zie dat in Europa nog niet zo snel gebeuren. Bij ons is de kleur van je huid, maar vooral de kleur van je partijkaart bepalend voor je carrière. Alles is hier partijpolitiek en wie echt 'change' predikt, botst op vakbonden, actiegroepen, belangenverenigingen, koepelorganisaties, oude politieke krokodillen of partijstructuren. Dat Obama straks het Witte Huis betrekt, is het bewijst dat die democratie van hun springlevend is.

Ik vertrek zaterdag met een aangenaam gevoel naar Amerika. Een ánder Amerika, zoals het altijd in mijn hoofd zat en dat nu weer helemaal terug is. Een land ‘where all men are created equal”.

Geen opmerkingen: