dinsdag 30 december 2008

Jumbo op biobrandstof

Interessant bericht van de telexen geplukt vanmiddag.

Air New Zealand heeft vandaag een testvlucht uitgevoerd waarbij een van de vliegtuigmotoren gedeeltelijk door biobrandstof werd gevoed. De testvlucht van dinsdag werd uitgevoerd met een Boeing 747-400 en duurde bijna twee uur. Een van de vier motoren van de Jumbo draaide op een mengsel van kerosine en biobrandstof. Air New Zealand koos voor een verhouding van vijftig procent reguliere kerosine en vijftig procent alternatieve brandstof.

Voor de productie van de biobrandstof werd een beroep gedaan op de jatropha-plant. Uit de zaden van die plant kan relatief veel olie worden gewonnen. Bovendien groeit jatropha ook in gebieden die anders nauwelijks bruikbaar zijn, aldus Air New Zealand. Tijdens de proef werkten zowel het brandstofsysteem als de motor zonder problemen. Uit nader onderzoek moet blijken welke invloed de jatropha-brandstof op het vliegtuig heeft gehad.

Air New Zealand heeft aangegeven dat het nog jaren zal duren voordat er voldoende jatropha-olie geproduceerd wordt om gedeeltelijk op de biobrandstof te kunnen overstappen. Het alternatief voor kerosine moet bovendien eerst nog worden gecertificeerd, voordat het op commerciële vluchten mag worden gebruikt.

Geen opmerkingen: