donderdag 4 december 2008

Pilote zonder armen

Het verschil in aanpak tussen de Europese luchtvaartautoriteit JAA (binnenkort herdoopt als EASA) en de Amerikaanse tegenhanger FAA wordt duidelijk in onderstaand filmpje. We zien een jonge vrouw uit Arizona die onlangs haar vliegbrevet heeft behaald. Op zich niet bijzonder, tot we zien dat de nieuwbakken pilote geen armen heeft.

In Europa is dit ondenkbaar. De regels lijken hier gemaakt om zoveel mogelijk mensen weg te houden uit de cockpit. Ik bots zelf al jaren op de conservatieve regels wat oogcorrecties betreft. In de Verenigde Staten dienen de regels de piloten, en niet omgekeerd. De FAA stelt dat iedereen een brevet kan halen, tenzij het medisch aantoonbaar is dat de piloot een gevaar zou betekenen.

De moedige vrouw in het filmpje bewees dat ze perfect een vliegtuig kan besturen met haar voeten. Ze heeft dus evenveel recht op die licentie dan andere piloten die toevallig wél armen hebben. Eén vraagje uit interesse toch: wat doet ze bij een taaie crosswind landing. Hoe corrigeer je het stuur naar de ene kant (handen) terwijl je de rudders de andere kant uit duwt (voeten)? Iemand?

1 opmerking:

Aegithalos zei

Ze vliegt met een Ercoupe, een vliegtuig waarvan ailerons en rudder gekoppeld zijn - het heeft zelfs helemaal géén rudder pedals.
Het landing gear is ervoor gedesignd om in crab geland te worden.