dinsdag 24 september 2013

Breaking Bad op Netflix

Ik ben een koele minnaar van het medium televisie, altijd al geweest. Radiomens, je kent dat wel. Enkel nieuws of duiding op TV interesseert me, en onder optimale omstandigheden durf ik wel eens een langspeelfilm uit te zitten. Om de zeven minuten reclame door je strot geramd krijgen, nodigt niet echt uit tot het herzien van mijn relatie met het kijkkastje. Een aantal series zijn me de afgelopen jaren dan ook ontgaan. Van The Sopranos heb ik maar een handvol afleveringen gezien en Mad Men staat al lang op het verlanglijstje. Ik spendeer veel meer tijd aan de computer dan voor televisie. En dus besloten we, na lang aarzelen, Netflix op proef te nemen. De eerste (gratis) maand werd wegens succes verlengd. Voor $7.99 per maand kan een mens niet sukkelen, toch?

De eerste dagen op Netflix deden me denken aan mijn allereerste bezoekje aan de lokale videotheek. Een hele namiddag snuisteren door het aanbod, mentale verlanglijstjes makend met alle dingen die ik nog moest en wilde zien.

Netflix houdt je kijkgedrag bij en suggereert op basis daarvan een aantal dingen. Al gauw kreeg ik de affiche van Breaking Bad te zien. Maar de dreigend kijkende, kale man in een knalgeel pak spraken me niet echt aan. De suggestie keerde terug, week na week. En dus, op een blauwe maandag in juni, klikte ik de suggestie toch aan. Het was de start van een meeslepende reis in de wondere wereld van Walter White.

“Een chemie leraar die te horen krijgt dat hij kanker heeft en besluit drugs te produceren om zijn familie financieel te laten overleven na z’n dood” Toegegeven, er zijn ooit aantrekkelijker samenvattingen voorgesteld in Hollywood. Toch slaagde schrijver Vince Gilligan erin om er een meesterwerk van te maken, in alle opzichten.

Om te beginnen is het prachtig in beeld gebracht. De serie speelt zich af in het tegelijk mistroostige en mysterieuze woestijnlandschap van Albuquerque, New Mexico. Breaking Bad schuwt de originele of gewaagde camera perspectieven ook niet. De met Emmy Awards overladen acteurs verdienen alle lof. Namen als Bryan Cranston, Aaron Paul, Anna Gunn, Dean Norris en vele, vele anderen.

Je moet me op m’n woord geloven, ik ben niet het type dat zich snel laat gaan, maar ik moet bekennen dat ik talloze keren met opengesperde mond heb zitten staren naar alweer een fantastische plotwending. Ik betwijfel of de armleuning van mijn stoel seizoen vijf zal overleven, kapot geknepen door de ondragelijk spanning.

Vooruit, ik wil het kwijt: Breaking Bad is de beste televisieserie die ik tot nog toe zag. Het is net zo verslavend als de crystel meth waar het in de serie over draait.

De serie is deze maand toe aan de allerlaatste afleveringen. Seizoen vijf, la grande finale. Probleem is dat ze draait op AMC en dat kanaal zit niet in ons standaard kabelaanbod. Op Netflix is het enkele weken wachten voor de meest recente aflevering online komt. Maar dat kan de pret niet bederven. Breaking Bad is op maandagavond ook op Canvas te zien, waar wacht je nog op?

2 opmerkingen:

Elke zei

Toen wij wat uitgekeken waren op de Canadese Netflix hebben we UnblockUS genomen: http://www.unblock-us.com
Eerste week gratis, nadien $5/maand. En daarmee krijg je dus toegang tot het uitgebreidere US aanbod van Netflix. Voor de prijs dat we anders niet eens 1 keer per maand naar de film kunnen gaan met ons tweetjes kunnen we dus onbeperkt 'Netflixen' met een groot aanbod. Heb me laten vertellen dat ook het aanbod aan kinderseries/films veel groter is.

Mijn favorieten: Revenge en Scandal.

Radio Roels zei

Super tip, dankjewel!