vrijdag 13 september 2013

Over podcasten gesprokenIk wil met jullie even een boom opzetten over podcasten. Say what?

Wat is een podcast?
Een podcast is een audiobestand (video kan ook) dat op regelmatige basis door luisteraars (kijkers) automatisch gedownload kan worden. Of in vaktermen: een audio- of videobestand dat je via een RSS-feed binnen haalt. Beschouw het als een radioshow op het internet.

Wie in de iTunes winkel doorklikt naar de podcast afdeling, krijgt een overweldigende keuze voorgeschoteld. Er bestaan podcasts over Duitse herders, investeringen in vastgoed, yoga trainingen, liefdesproblemen, enz. Voor ieder wat wils.

Podcast aanbieders zijn soms bestaande mediabedrijven die radioprogramma’s in podcastvorm online zetten, maar meestal worden de podcasts gemaakt door gepassioneerde, al dan niet professionele individuen. Tot en met nonkel Fons en tante Georgette die vanuit hun woonkamer maandelijks podcasten.

Het grote voordeel voor jou, als luisteraar, is dat het een op maat gemaakt programma is, over een zeer specifiek onderwerp. Je kan het beluisteren waar en wanneer je maar wil. Op weg naar het werk, thuis, tijdens lange vluchten, in bed ... De meeste smartphones hebben een ingebouwde mediaspeler of podcast toepassing. Er is geen (of weinig) reclame en je kan gewoon op pauze drukken als je iets anders wil doen. Net zoals je je muziek synchroniseert, zo vinden ook podcasts hun weg naar je audio map. De meeste podcasts zijn trouwens volledig gratis te downloaden.

Voor makers van podcasts is dit een uniek medium. De kost om het te maken is verwaarloosbaar klein, je kan letterlijk podcasten met de ingebouwde microfoon van je laptop. Het publiek is per definitie geinteresserd in wat je te vertellen hebt, waarom zou iemand willen luisteren naar een podcast over de Spaanse inquisitie? Het is ook een zeer intiem medium, je zit letterlijk in de oren van je luisteraar, en dus een uitstekende manier om een verhaal te vertellen.

Podcasten leek over z'n hoogtepunt heen enkele jaren geleden, maar is nu bezig aan een opmerkelijke remonte, mede dankzij het succes van de iPhones en aanverwante toestellen. Het podcast aanbod is zeer groot aan deze kant van de oceaan en groeit nog elke dag. Apple pakte deze zomer uit met de mededeling dat de kaap van 1 miljard abonnementen overschreden is. Zakenmensen , individuen, organisaties, bedrijven, vele mnsen beginnen om allerlei redenen een podcast.

Dat de markt explodeert in de VS en Canada heeft natuurlijk te maken met de taal. Een podcast in het Engels is universeel en overal op de planeet te beluisteren. Voor een engelstalige podcast zijn er dus ontiegelijk meer potentiele luisteraars dan voor dezelfde inhoud in het Nederlands.

Het contrast met de podcast scene in Vlaanderen is groot, heel erg groot. De podcast markt in Vlaanderen is een woestijn, een onontgonnen gebied. Akkoord, de gevestigde mediabedrijven (VRT, VTM, ...) brengen hier en daar wat podcasts uit, maar dat zijn geen zuivere podcasts omdat de inhoud ervan sowiezo al bestond via de radio.

Buiten die radio-podcasts is de spoeling flinterdun. Een aantal podcasts zijn van literaire aard: Radioboeken, deBuren en Citybooks. De enige andere creatieve Vlaamse podcasts zijn:

  • Mosselen om half twee (Xander De Rycke)
  • De Naamloze Podcast (Nigel Williams)
  • Ochtend in Pretparkland (over pretparken)
  • Tech 45 (over IT, VL-NL audiomagazine)
  • Dr Hendrik Cammu (voor EOS, technisch trouwens niet echt een podcast)
  • De Scenaristengilde
  • Kritisch Denken
  • Dikke Zever (over twitter)
  • De Vlaamse filmpodcast (lijkt niet meer te bestaan)
Voor de statistische volledigheid vermeld ik trouwens ook even de twee nederlandstalige podcasts die ik zelf maak: Radio Roels en Canada Draai. Die laatste podcast met Floris Daelemans ligt momenteel stil, maar hoopt spoedig te herrijzen.

En meer Vlaamse podcasts kon ik met de beste wil van de wereld niet vinden. Verbeter me als ik fout ben. Ook concept en kwaliteit verschillen nogal. Nigel en Xander laten bijvoorbeeld gewoon een recorder meedraaien tijdens een boeiend gesprek of een optreden. Tech 45 en Ochtend in Pretparkland zijn zowat de meest professionele Vlaamse (Nederlandse) podcasts die er bestaan momenteel met een fijne begintune en uitstekende geluidskwaliteit.

Voor het overige is het armoe troef. Echt jammer dat dit medium niet van de grond ljkt te komen in Vlaanderen.

Ik hoor het graag als ik Vlaamse podcasts vergeet. En wie zelf een podcast overweegt, introduceer ik met alle plezier in de wondere wereld van de podcast Laat het me weten, dit is iets dat me mateloos boeit.

Geen opmerkingen: