woensdag 11 september 2013

Weekendje winkelen in de VS

Afgelopen weekend is het er eindelijk van gekomen: een weekendje Verenigde Staten. De prijzen zijn er tot 30% goedkoper, voor zowat alles. De voornaamste verklaring is dat de Amerikaanse markt 10 keer groter is dan die in Canada (300 miljoen versus 30 miljoen), en dat Canada veel meer belastingen heft dan de VS. Toronto ligt op een boogscheut van de staat New York, dus elk weekend vindt een heuse volksverhuizing plaats waarbij Canadese steden leeglopen richting Niagara, het grensstadje.

De Niagara rivier, met de indrukwekkende watervallen, vormt de natuurlijke grens tussen Canada en de VS. De grens tussen beide landen is nog een echte grens. De rit tussen onze deur en Amerikaanse bodem duurt een uur. Daarna ben je echter nog eens anderhalf uur kwijt aan de grens zelf. Eerst een half uur in de file staan omdat al het verkeer over een enkele brug moet en daarna zit je een uur te wachten in een lokaal van de grenspolitie tot je papieren in orde zijn.

Reizigers met een Canadees of Amerikaans paspoort moeten hun wagen niet uit en worden na het beantwoorden van enkele vragen doorgelaten. Wie met een Europees paspoort de VS binnen komt, moet uit de wagen voor het groene I-94 formulier. Voor vliegreizen kan je dat tegenwoordig online doen (ESTA) maar niet voor wie overland de VS in gaat.


We hadden een motel geboekt aan de Amerikaanse kant van Niagara en lieten de visa kaart haar werk doen. Op zondagnamiddag ontdekten we nog het prachtige grensdorpje Lewiston, NY, met een pittoreske jachthaven aan de rand van de Niagara rivier. De Canadese bossen liggen aan de overkant van de rivier.

Terug in Canada rijden gaat trouwens een stuk makkelijker. Er staat een file, dat wel, maar met je Permanent Resident kaart is het land binnen komen een kwestie van 2 minuten. Hoe graag ik ook in de VS kom, het is gek om een soort 'thuis' gevoel te ervaren een keer je terug op Canadese bodem rijdt.

2 opmerkingen:

jvalcke zei

In maart 2001 ging ik ook de grens over van CA naar US en dat ging toen toch vlotter. Als ik me goed herinner hebben we toen zelfs niet moeten uitstappen. Gewoon met ons Belgisch paspoort de grens over. Dat was natuurlijk voor 9/11.

Lode Roels zei

9/11 heeft inderdaad veel verandered. Vroeger konden Canadezen de US gewoon binnen met hun rijbewijs (standaard ID), in beide richtingen. Nu moet je een paspoort hebben. Alles wat geen Canadees of US paspoort of verblijsfkaart heeft, moet de wagen uit ...