maandag 4 november 2013

Een nieuwe baan

Ik heb een nieuwe baan. Maar voor ik daarover een boom opzet, wil ik eerst iets zeggen over mijn vorige job. Waar ik tot voor kort dagelijks mijn broek sleet, was na verloop van tijd voor de buitenwereld een soort mysterie geworden omdat ik er niets over mocht delen op sociale media. Dat stond zo letterlijk in mijn contract.

Ik werkte op de communicatie dienst van Elections Ontario, de tak van het provinciale parlement die de algemene en tussentijdse verkiezingen organiseert. Canada is een land met een ver doorgedreven federaal systeem. De provincies (zoals staten in de VS) hebben veel meer impact op het dagelijkse leven van burgers dan het federale niveau. Bijgevolg zijn provinciale verkiezingen hier vaak even belangrijk, zoniet belangrijker dan de federale stembusslag. Het systeem verschilt ook met België in die zin dat er geen opvolgers klaar staan als een parlementslid verdwijnt uit de provinciale kamer. In zo’n geval worden tussentijdse verkiezingen uitgeschreven, zogenaamde by-elections.  Mijn rol bestond erin om vragen van journalisten te behandelen, mee te werken aan het schrijven van persberichten en na te denken over boodschappen voor sociale media.

Als organisator van verkiezingen moet EO altijd neutraal blijven en het wil vermijden dat personeel zich op Facebook of Twitter kenbaar maakt en vervolgens alles behalve neutrale boodschappen verspreidt. Vandaar dus het verbod op referenties op sociale media.


Dat is nu dus verleden tijd aangezien ik midden oktober begon als Press Officier bij Grand Challenges Canada, kortweg GCC. Deze organisatie werkt met geld van het federale Ministerie van Industrie en Internationale Ontwikkeling en sponsort innovatieve projecten in vooral derde wereldlanden. GCC steunt ondertussen al meer dan 400 van zulke projecten overal ter wereld. Bijvvorbeeld draagbare HIV testers in Afrika, couveuses voor te vroeg geboren babies in Azië of waterzuiveringsinstallaties in Zuid-Amerika.

Mijn rol is het coördineren van alle media relaties, persteksten schrijven en de sociale media kanalen beheren. Erg gevarieerde job in een prachtige organisatie en in een snel evoluerende sector. En bovendien, het kantoor is in het hart van dowtown Toronto, in de gebouwen van het stadshospitaal.

1 opmerking:

roel biesemans zei

Heel veel succes met je nieuwe uitdaging.