maandag 18 augustus 2014

De Barbecue Blues

Canada is -  nog meer dan de Verenigde Staten – het barbecue (bbq) land bij uitstek. Canadezen zijn er gek van. Het overgrote deel van de bbq’s hier draait op gas. Hier en daar zie je een elektrisch exemplaar en wie moeite doet kan misschien nog houtskool vinden. Een deftige gas-barbecue met een groot grilvlak heb je hier al voor 150 dollar (een dikke 100 euro). Dat breid je dan natuurlijk uit met speciale thermometers, extra bakplaten, dure accessoires, griltoebehoren, speeltjes, boeken, enz. Een echte Canadees deinst er niet voor terug om in de bijtende winterkoude vlees te staan grillen in de buitenlucht. Officieel start het bbq seizoen op Victoria Day, in de maand mei.

Toen we in New Brunswick woonden, stond er al gauw een bescheiden bbq achter ons huis. Dat ding draaide op kleine cylinders propaan en we hebben het twee jaar lang uitgebuit. Wat zeg ik, tot op de draad versleten. Sinds onze verhuis naar Toronto bleven we echter verstoken van een bbq. Vooral omdat we op een appartement met een klein balkonnetje woonden. Tot in april van dit jaar de sociale druk te groot werd en de ‘goesting’ – Gwendolyn Rutten gewijs - de bovenhand kreeg. We schaften ons een draagbaar bbq setje op propaangas aan waar net vier stukken vlees op pasten en dat een nieuwe thuis vond op het terras van ons appartementje. In de dagen en weken die daarop volgden hebben we onze schade vlotjes ingehaald en namen we de draagbare bbq zowat overal mee naartoe. Want dat was ik nog vergeten te melden, Canadezen doen aan bbq-picknicks. Schuim in de weekends parken en openbare plaatsen af en je krijgt ze in alle maten en kleuren te zien. Sommige familes sleuren hun halve inboedel mee een park in. Dan komen die grote pick up trucks natuurlijk weer erg van pas.


Toen we naar ons nieuwe huis in Brampton trokken, verdronk  onze kleine lieve bbq in de nieuwe tuin en dus drong een deftig exemplaar zich op, Het werd uiteindelijk een Backyard Barbecue met drie vuren (op gas, uiteraard), en een extra kookvuur met plaats genoeg voor al het vlees in onze diepvries. Gekocht in de VS voor 120 dollar (85 euro!) trouwens, wie doet beter? Die bbq werd al gauw onze buitenkeuken. Als het had gekund, ik had er het ontbijt op klaargemaakt de afgelopen maanden. Er bestaan aanpassingspakketten om je toestel aan te sluiten op de permanente aardgasleiding van je huis. Ik denk er ernstig over na, dit is geen grap.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Grappig, wij zijn uiteindelijk ook overstag gegaan en zijn ondertussen BBQ fans geworden. Al zie ik ons nog niet met Santa Claus muts op buiten staan grillen in de sneeuw (wat we dus wel bij onze rasechte Canadese buren zien).
Ik wist niet dat jullie verhuisd waren! Was onlangs nog in Brampton aan Steels Ave en moest aan je denken, want dat was toch waar jullie aanvankelijk woonden?

Unknown zei

biilcoLeuk verhaal, maar vooral ook lekker! Maarre, er zijn volop BBQ's op houtskool te vinden hoor! Wij BBQen alleen op houtskool, voor ons en èchte BBQ fans dè enige manier van BBQen...
Zomer en winter, maakt ons niet uit! Maar dat deden we eigenlijk in NL ook al... ;)

Radio Roels zei

Jep, er lijkt een soort eeuwige tweestrijd bezig tussen houtskool adepten en gasfans. De smaak met houtskool is net iets beter, maar tis vaak zo'n gedoe he...

fransjansen zei

Wij hebben vorige week een Rösle bbq gekocht. We hebben hem alleen nog niet kunnen testen door het rot weer. Hopelijk kunnen we hem dit weekend eindelijk gebruiken!