donderdag 11 september 2014

Brampton Airport Open Deur

De luchthaven van Brampton gooide de deuren open het afgelopen weekend. Omdat ik zelf bij gelegenheid wel eens een vliegtuig bestuur en omdat CNC3 (de ICAO code van Brampton) op minder dan 10 minuten rijden van onze voordeur ligt, was dat dus verplichte kost.

De formele organisator van de opendeurdag is The Great War Flying Museum maar iedereen op en rond de luchthaven maakt handig gebruik van de gelegenheid om bezoekers te lokken die dag. Dat museum is uniek in Canada omdat het een aantal exemplaren tentoonstelt van toestellen die gebezigd werden tijdens de Grote Oorlog. Een groepje vrijwilligers heeft de oude vliegtuigen op ware grootte nagebouwd en vliegt er ook effectief mee. Ze doen airshows aan in Canada en de Verenigde Staten. Het museum toont ook uniformen, wapens en andere authentieke spullen uit de periode 1914-1918, waaronder de kledij van een Belgische soldaat.


Brampton Airport is een van de grootste recreatieve luchthavens van Canada en beschikt over twee betonnen startbanen in perfecte staat. In totaal staan hier 300 (!) sportvliegtuigen geparkeerd, in een van de vele hangars of gewoon op het gras. Het is het regionale centrum voor de sportvliegerij met talloze clubs, scholen en luchtvaart gerelateerde industrie. De luchthaven herbergt een bruisende gemeenschap mensen en instellingen die met vliegen en vliegtuigen bezig zijn en wordt door de lokale overheid als een belangrijke economische groeipool gezien. Wat een verschil met de manier waarop sportvliegers bejegend worden in Belgie. Kostprijs om hier te landen als prive piloot: nul, nada, noppes. Kostprijs om 1 keer te landen in Antwerpen, vanwaar ik vertrok destijds in Belgie: 29 euro!

Dankzij de open dag heb ik kennis gemaakt met de RAA afdeling Toronto, the Registered Aircraft Association, een groep piloten die z’n eigen vliegtuigen bouwt of aan vliegtuigen sleutelt die ingeschreven zijn in de ‘home-build’ categorie. Ook dat kan in Canada. Daarover meer in een volgende post.


Geen opmerkingen: